Ansamblil RÜÜT oli plaan anda fännidele üle hulga aja kaks loodusvisuaalidega kontserti, kuid hiljutiste valitsuse otsustega lükati märtsisse planeeritud sündmused sügisesse. Fänne saavad muusikud lohutada siiski “Lumise” videoga, millega öeldakse talvele head aega ja tervitatakse kevadet.

Ansambli RÜÜT video “Lumine” räägib igatsusest olla loodusega seotud. Ansambli sõnul on linnastuvas ühiskonnas loodusigatsus inimesele justkui päritud väärtus. Loodus on sügaval meie loomuses ja omamoodi “kuues meel”. Maastikud on aga kolinud unistustesse ja unenägudesse. Ajame neid taga looduses käies või looduspilte vaadates.

Video režissöör Mick Pedaja tunneb end uues rollis mugavalt: “Muusika ja video on käinud minu loominguprotsessis juba mõnda aega käsikäes. Tunnen, et saan nii end väljendada ka teisest küljest. Videos olevad looduskaadrid tekitavad minus isu välja minna. Ma jalutan pea iga päev õues lapsega ning tunnen, kuidas see on muutnud mu elu kvaliteeti, päevi, mõtteid positiivses suunas. Seega, minge õue, nautige loodust ning olge ikka hoitud.” Video on salvestatud Eesti Rahva Muuseumis.

Loo autor Maili Metssalu inspireerus kirjutamisel tunnete (lume)tormist: “Vahel meie sisemus justkui kuumeneb kõigest argisest üle ning tekib tohutu janu vaikuse järele. Sellisel hetkel tekitab loodusesse jõudmine tunde, et saad uuesti hingata. Avarusi rüübates langeb õlgadelt kõik liigne ning meeled puhastuvad langevate helveste vaatamisel. Nii tekib tunne, et pärast sisemist lumetormi on hommikuks tuul vaibunud ja kogu maa imeliselt lumine.”


Muusika: Maili Metssalu / arr. RÜÜT, albumilt “Maasikille” (2015)
Video: Mick Pedaja
Looduskaadrid: Ants Tammik, Kaupo Kalda
Valgus ja visuaal kohapeal: Aleksander Sprohgis
RÜÜT: Maili Metssalu, Maarja Soomre, Juhan Uppin. Toomas Oks
Aitäh: Maarika Pokinen ja Eesti Rahva Muuseum, Merli Antsmaa

Lugu Spotifys