Pärimusmuusika ansambel RÜÜT läheb üle-Eestilisele tuurile oma kolmanda albumiga "Kiriküüt", mis ilmub Saksa leibeli Nordic Notes alt. Albumi loomingulises fookuses on sel korral eesti pärimusmuusika salvedest leitud linnu- ja loodushäälte jäljenduste tõlgendamine.

 

Ansambli liikme Maarja Soomre sõnul on käesolev tuur bändi ajaloo kõige ulatuslikum: “Saame oma loomingut jagada lausa 9 erinevas Eestimaa paigas. Olen ääretult põnevil, kuidas meie muusika erinevais paigus kõlab ja kõnetab”. Sel reedel ilmub ansambli uue albumi pealt teine singel “Kadrile”. Soomre kommenteerib uut lugu: “Mitmed meie palad on inspireeritud rännakutest loodusesse ja jalutuskäikudel sündinud. Seegi sümboliseerib muretut kõndimist oma lemmikrajal. Paralleelselt maalib see pildi aegadest, kus naised käisid ukselt uksele, kogusid vajalikke esemeid ja tähistasid sügistoimetuste lõppu. Nii et see on hästi tasakaalustatud laul tänapäeva tempokuse ja meie esivanemate pärandi vahel.“

 

Ansamblil on seni ilmunud 2015. aastal “Maasikille” ning 2017. aastal teine stuudioalbum „Kadakad“, millega kandideeriti kolmele Etnokulbi auhinnale – parim lugu („Ilus ole“), parim album („Kadakad“) ja parim artist. Paljud RÜÜTi lood on olnud inspiratsiooniks kaunitele rahvatantsuansamblite tantsudele. Näiteks lugu “Mina ja meri” tuli esitamisele tänavusel laulupeol neidude kooride poolt. 2023. aastal ilmus ka koostööalbum “Lendas meie kopelisse” Sander Mölderiga. Saaremaal, Tartus ja Tallinnas esitletakse koos temaga ka värskelt ilmunud vinüüli. 

 

Ansamblisse kuuluvad Maarja Soomre (vokaal, meloodika, kannel), Maili Metssalu (vokaal, viiul), Jaan-Eerik Aardam (vokaal, kitarr) ja Juhan Uppin (vokaal, eesti lõõtspill, kannel). 

 

Kontserdid muusikaga uuelt albumilt leiavad aset järgmistes paikades üle Eesti:

 

P 29. okt kell 16.00 Paide Muusika- ja Teatrimaja väike saal

K 1. nov kell 19.00 Viljandi Pärimusmuusika Ait

N 2. nov kell 19.00 Pärnu kontserdimaja kammersaal

L 4. nov kell 19.00 Haapsalu kultuurikeskus

P 5. nov kell 16.00 Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus

T 7. nov kell 19.00 Lüganuse Rahvamaja

N 9.nov kell 19.00 Saare KEK, Saaremaa

R 10.nov kell 19.00 Ö stuudio, Tartu

L 11.nov kell 19.00 Kinomaja Bar & Stage, Tallinn

 

Piletid on saadaval Piletikeskuses

Oma toetust uue albumi väljaandmisel saab anda ka veel Hooandjas, kus ansamblil on hetkel käimas kampaania. 

Täname: Eesti Kultuurkapital